Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

ECCA (actualmente International Cervical Cancer Prevention Association - ICCPA), a lansat în 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) cu scopul de a spori conștientizarea publică în privința prevenției cancerului cervical. În anul 2018 a avut loc a 12-a ediție și s-a desfășurat între 28 ianuarie -3 februarie.  

România a fost cu deosebire interesată în includerea unei asemenea celebrări în Calendarul Ministerului Sănătății, din rațiuni legate de ratele mari înregistrate de incidența și mortalitatea prin cancer cervical, pentru reducerea cărora schimbul de informație, experiența și metode de a influența politicienii și publicul este salutar.

Campania 2018 s-a derulat sub sloganul “Testarea preventivă Babeș-Papanikolaou: barieră simplă și eficientă împotriva cancerului cervical!” și are ca scop conștientizarea pe scară largă a populației feminine românești în privința căilor de limitare a riscului major de cancer cervical. Tema din acest an focalizează pe reducerea riscului și amplificarea prevenției.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecției cu Human Papilloma Virus (HPV) - transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecții și leziuni. Contaminarea HPV este fezabilă prin monogamie reciprocă, cu condiția ca ambii parteneri să fie în mod constant monogami și să nu fi fost infectați anterior. 

Vaccinarea HPV înainte de începerea activității sexuale ar putea fi de asemenea o soluție. Din păcate, vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor de virusuri HPV care pot provoca cancer de col uterin; screening-ul rămâne în continuare obligatoriu. Vaccinarea anti HPV 16/18 (subtipurile cele mai virulente) alături de screeningul citologic prin frotiu Babeș Papanikolaou sistematic pot reduce riscul cancerului cervical cu până la 94%.

În Europa cancerul cervical este al șaselea cancer ca incidență la femei (58 400 cazuri noi). Cea mai mare incidență este înregistrată în România, iar cea mai scăzută în Elveția. Incidența și mortalitatea prin acest tip de cancer arată diferențe mari în favoarea statelor vestice față de majoritatea statelor est-europene.

Incidența cancerului cervical în România (a 2-a după cel mamar) este dublă față de media europeană și aproape dublă față de cea a Europei Centrale/Est, anume: 28,6 cazuri față de 14, respectiv 16,3/100 000 locuitori (valori efective).

În privința mortalității prin cancer cervical, țara noastră se află pe locul cel mai defavorabil din Europa, cu un risc de deces (10,8/100 0000) de 3 ori mai mare faţă de media europeană și de peste 1,5 ori mai mare decât media din Europa Centrală și de Est. 

*

Cauza situației alarmante din România este lipsa de aderență a populației feminine la screening, deși din 2012 este în vigoare Programul Național de Screening privind Cancerul Cervical ce a comunicat o rată de acoperire a populației țintă de numai 8-12%.

Eforturile educaționale în privința factorilor de risc trebuie să devină o preocupare centrală a promotorilor sănătății. Prevenția prin practicarea testării Babeș-Papanikolaou după un calendar adaptat vârstei și factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital al medicinii de familie și al fiecărei persoane de gen feminin. 

*

Celebrarea SEPCCU 2018 în judeţul nostru include următoarele activități: Mese rotunde tematice cu asistenții medicali comunitari și școlari în parteneriat cu OAMGMAMR filiala Alba; 

activități de informare, educare comunicare în  37 comunități cu asistență medicală comunitară; acțiuni publice de informare; activități IEC în școli; întâlniri de lucru cu specialiștii din ambulatoriile de specialitate; distribuire materiale informative în comunități; scrisoare de informare adresată medicilor de familie; comunicat de presă; promovare website și pagini de socializare (DSP Alba, Spital Județean de Urgență Alba Iulia, OAMGMAMR filiala Alba).

Reflectarea largă a SEPCCU 2018 de către media poate spori informarea publicului larg privind un subiect afectând extrem de sensibil femeile și comunităţile din România.  Situaţia este prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a salva vieţi prețioase de care depind generațiile următoare. 

 

FAX RECLAMAȚII

0258.834.600


Expert tehnic MS privind implementarea ultimei directive de apă potabilă:

ileanavacaru@dspalba.ro -  medic primar igienă, doctor în științe medicale.

Situația plăților zilnice

Click aici pentru descărcare fișier*.

*pentru vizualizare aveți nevoie de Microsoft Excel sau Microsoft Excel Viewer.

Program Audiente

  • Director Executiv:

Ec. ALEXANDRU SINEA

Miercuri 10:00 - 12:00


  • Director Executiv Adjunct Economic:

Ec. GABRIELA TODEA

Miercuri 12:00 - 14:00Online

Avem 35 vizitatori online
Copyright © 2018 Directia de Sanatate Publica Alba. Toate drepturile rezervate.